nyomtatás A Világbank nyilvánossá teszi adatbázisait

Feltöltő: Rendszeradminisztrátor May 12, 2010

Utolsó módosítás: Rendszeradminisztrátor May 12, 2010

ugrás a metadatokhoz

Metaadatlap

Típus: dokumentum / általános szöveg / híranyag / hírek
Főcím: A Világbank nyilvánossá teszi adatbázisait
Idegen nyelvű főcím: World Bank opens up development data
Létrehozó személy: Robin Hicks
Létrehozó intézmény: futuregov
Azonosító: http:/­/­www.­futuregov.­net/­articles/­2010/­may/­11/­world-­bank-­opens-­development-­data/­
Forrás: http:/­/­www.­futuregov.­net/­articles/­2010/­may/­11/­world-­bank-­opens-­development-­data/­
Létrehozás dátuma: 2010-05-11
Formátum: HTML (.htm, .html)
Tárgyszó: adatbázisok , átláthatóság , e-befogadás , információ szabadság
Leírás:
2010 április 20-án jelentette be a Világbank, hogy a nagyközönség számára is ingyen elérhetővé és kereshetővé teszi gazdasági, pénzügyi, szociális, egészségügyi adatbázisát. A pillanatnyilag még csak teszt üzemmódban működő http://data.worldbank.org portálon 209 országból gyűjtött makro- és mikro-szintű adatok között válogathatnak a felhasználók, állíthatnak össze igényeik szerint táblázatokat, a legmodernebb vizualizációs technikák segítségével jeleníthetik meg a statisztikai információk által kirajzolódó összefüggéseket, egy erre kialakított felületen kommentálhatják a kapott eredményeket, s meglátásaikat közösségi oldalakon is megoszthatják bárkivel. 
Adatbázisai megnyitásával a Világbank célja egyrészt, hogy jó példát mutasson a kormányoknak a rendelkezésükre álló adatok közkinccsé tételét illetően, másrészt a makrogazdasági tervezést, a jobb kormányzást, az állami költségvetési források és a beáramló segélyek hatékonyabb felhasználását kívánja elősegíteni a modellezéshez, az előrejelzések, összehasonlító elemzések, kalkulációk készítéséhez szükséges megbízható forrásadatok biztosításával.
Térbeli relevancia: világ
Dokumentum nyelve: angol
Szerzői joggal védett-e?: nem
Célcsoport szervezetek: valamennyi szervezet
Célcsoport foglalkozási kategóriák: Stratégia (politika-) alkotó
Közigazgatási feladatkör: Adatvédelem , Államháztartás vitele , Befektetésösztönzés , Energiaügy , Gazdaságpolitika , Kisebbségpolitika , Közigazgatás fejlesztése (államreform) , Kutatás-fejlesztés, technológiai innováció , Külügy , Nemzetközi gazdasági kapcsolatok
E-közigazgatási feladatkör: E-közigazgatási stratégiák, programok tervezése
Hozzáférési jogosultság: látogatók
kovi (May 13, 2010) Permalink

Megnéztem a világbankos adatokat Magyarországra. 2008 az utolsó év, amire már vannak adatok (persze figyelembe véve, hogy nemzetközi statisztikai adatgyűjtésről van szó, lehet, hogy ez nem is olyan rossz), mindenesetre a kezdeményezés nagyon biztató, a kormányzati adatbázisok nyilvánosságát is mielőbb biztosítani kellene. Persze itt bizonyára üzleti érdekek is felmerülnek (ld. adatvagyon másodlagos hasznosítása)

jehoda (May 13, 2010) Permalink

Érdemes lenne elgondolkodni ezen a másodlagos hasznosításon. A jelenlegi állapot szerint a közpénzen gyűjtött, tárolt, digitalizált stb. adatokat az állam – bizonyos előírások betartása mellett – értékesítheti azoknak, akik ezeket az adatokat valamilyen, mondjuk, üzleti célra hasznosítják.  Ebből az adásvételi ügyletből az államnak ugyan képződik némi bevétele, de az adatokat hasznosító vállalkozás az adatok felhasználásával számottevő bevételre tesz szert, s ez a bevétele az adófizetők pénzéből származik.
Ha az adatokhoz bárki szabadon hozzáférhetne, akkor csak azoknak kellene fizetniük az állami adatok felhasználásával készült termékekért, akiknek nincs idejük, tehetségük, kedvük stb. a számukra szükséges információhalmaz saját összeállítására, vagyis mindenki eldönthetné, hogy fizet-e azért, hogy más elvégzi helyette a böngészést, elemzést, vagy saját maga gyűjti ki a neki szükséges adatokat.
Az adatbázisok megnyitása az állampolgárok közügyek iránti érdeklődése fokozódását is maga után vonná, továbbá a transzparencia erősödése felelősségteljesebb munkálkodásra ösztönözné az állami apparátust.
Természetesen a személyiségi jogokat érintő, a személyi-, vagyon- és nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokhoz sem pénzért, sem ingyen nem szabad hozzáférést biztosítani.