nyomtatás Puzzled by Policy - javaslatok vitaindító témákra

Témaindító: TAKÁCS GYULA PÉTER, Sep 28, 2011

Tárgyszavak: bevándorlás , e-demokrácia , on-line platform

Témanyitó szöveg:

A Puzzled by Policy (PbP) projekt egyik modulja a "u-debate" elnevezésű vitafelület, ahol a felhasználók egy sajátos fastruktúrába építhetik be érveiket és ellenérveiket, javaslataikat, megjegyzéseiket.

A platform teszteléséhez kiválasztott témakör mind a négy (görög, magyar, olasz, spanyol) helyszínen a bevándorláspolitika. "Bevándorlás" alatt, az EU terminológiáját követve, harmadik országbeli – tehát nem EU-országból származó - személyeknek az EU területén huzamosabb ideig történő tartózkodását értjük. Továbbá, a projekt kezdetén elemzett nemzeti és uniós jogszabályok alapján úgy véljük, a bevándorlókra vonatkozó hatályos rendelkezések az alábbi általános esetek valamelyikéhez kapcsolhatók:

 1. A bevándorlás célja alapján megkülönböztetendő esetek
  1. Munkavállalás
  2. Tanulmányok folytatása, szakképesítés megszerzése
  3. Családegyesítés.
 2. Harmadik országbeliek letelepedésével kapcsolatos esetek
  1. Integráció
  2. Honosítás
 3. Illegális bevándorláshoz, visszafogadáshoz és hazatéréshez kapcsolódó esetek.

A platform 2012 elején várható üzembe helyezésekor a teszthelyszínek a u-debate puszta funkcionalitása mellett rögtön néhány vitaindító témát is felkínálnak . Most tehát keressük a bevándorláspolitika néhány olyan, speciális vonatkozását, amely Magyarországon akár a széles közönséget, akár csak egy-egy társadalmi csoportot előre láthatólag a kérdés megvitatására, közös kifejtésére ösztönöz.
Várjuk ötleteiket, javaslataikat.

Kedves leendő Hozzászólók!

Előzetes "íróasztalkutatásunk" alapján körvonalaztunk néhány témát, amely ma Magyarországon érdekes lehet. (Elképzelhetőnek tartjuk ezek specifikálását, leszűkítését is.)

 • Lehetséges bevándorláspolitikák, tekintettel Magyarország demográfiai helyzetére.
 • Gazdaságpolitikai szempontok érvényesítése a bevándorlás szabályozásában.
 • Bevándorláspolitikánk és a határon túli magyarok szavazati jogára vonatkozó tervek/szabályozás összefüggései.
 • Az idegenrendészeti szabályok finomhangolásának lehetőségei az illegális bevándorlás megfékezése érdekében.
 • Elképzelhető derogációk a releváns EU direktívák alól (pl. vízum ügyben) a határon túli (nem EU állampolgár) magyarok itt tartózkodásának megkönnyítése érdekében.

Íme, egy konkrétabb kérdés a szakértőkhöz és érdekeltekhez: mennyire tartják megfelelőnek a külföldi (EGT-n kívüli, harmadik országbeli) állampolgárok foglalkoztatását illető szabályokat? Kellően szigorúak, illetve kellően engedékenyek-e az engedélyezés és az engedélymentesség feltételei?
Mely paraméterek módosítása érdemes megfontolásra? Pl.:

 • az engedélykérelem előtt a foglalkoztatónak legalább 15, legfeljebb 60 napja be kellett nyújtania munkaerőigényt a munkaügyi központnak;
 • nem kell vizsgálni a munkaerő-piaci helyzetet "legalább nyolc éve Magyarországon foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárral legalább öt éve Magyarországon együtt élő közeli hozzátartozó munkavégzéséhez".

Néhány dokumentum a jelenlegi szabályozásról:

A gazdaságpolitikai szempontok érvényesítésének fontos területe lehet a munkavállalási céllal történő bevándorlás támogatása azokban a szakmákban, amelyek esetében a magyar szakemberek egyre nagyobb számban, anyagi megfontolásból, külföldön külföldön vállalnak munkát, s ennek következtében veszélyeztetve van a hazai ellátás. Elsősorban az egészségügyre gondolok.